Lilla P. i stora världen

Lata söndagar.
I Berlin är affärerna stängda på söndagar. I början tyckte jag att det var dumt. Varför ska man inte kunna handla alla dagar i veckan? Tänk om man kommer på att man behöver något på en söndag, vad gör man då? Numera finns det ett par livsmedelsbutiker som har öppet om det skulle bli kris. När jag flyttade hit var allt igenbommat. Det fanns ingen möjlighet att få tag på en liter mjölk om man skulle behöva det. 
Jag förstod vitsen ganska snabbt. Om man inte kan handla på söndagar är man tvungen att hitta på något annat. Träffa vänner, familjen, laga mat, umgås, träffas och göra något tillsammans. Jag uppskattar dessa lata söndagar mer och mer. Speciellt när det börjar bli varmt och människor samlas på stadens alla uteserveringar. Tempot är lugnt. Man har tid, man bestämmer spontant och man stannar längre än man hade tänkt.
Berlinare är spontana. Man kan bestämma en kvart innan att man har lust att ses. Man planerar sällan långt i förväg. Det mesta beror på hur vädret kommer att bli och vad man har lust till just den dagen.
Ett utav de bästa söndagsställena är Vin Aqua Vin i Neukölln. Det är en vinaffär, vinbar och restaurang i ett. Inredningen är fanstastisk, gamla träbord, levande ljus och en öppen spis. Det känns precis som hemma helt enkelt. Personalen är otroligt kunnig och trevlig och publiken är blandad. 18-80 år. Vin Aqua Vin anordnar även vinkurser som har blivit väldigt populära och vill man få en plats, måste man vara ute i tid.
 
Vin Aqua Vin, Berlin-Neukölln, Deutschland
 
På våren och sommaren kan man sitta ute. Små mysiga träbord står på trottoaren utanför och det finns även ståbord där man kan stå och hänga en hel kväll om man känner för det. Det är en livlig gata, människor passerar, stannar upp och pratar, sätter sig och tar ett glas vin. Man kan sitta i flera timmar och bara titta, njuta och vara just lat. 
 
Weserstraße, Berlin-Neukölln, Deutschland.